Slik forlenger du båtsesongen

Når dagene blir korte, er båtsesongen over for mange. Men høsten og vinteren er en fantastisk tid på sjøen. Du kan ha fjorden mer eller mindre for deg selv, og du behøver ikke å bekymre deg over om det er plass i havnene.

Av Trond J. Hansen, Båtens Verden

Dette er båtliv på en helt annen måte enn det vi opplever om sommeren. Men nettopp det at det går mot vinter, byr på utfordringer. Vi må forberede oss mer, ha i tankene at uforutsette ting kan skje. Ha i tankene at det kan ta lengre tid å få hjelp dersom uhellet skulle være ute. Man må ha med seg nødvendig sikkerhetsutstyr og klær nok til å klare seg greit om noe uforutsett skulle inntreffe. Det kan virke som om stadig flere får øynene opp for gleden ved å bruke båten utover høsten og også på vinteren. Mange båter er velutstyrte og båtliv utenom sesongen er ikke lenger synonymt med å ha det ukomfortabelt. Helt problemfritt er det ikke å ha båten liggende på sjøen høst og vinter, ikke minst kan kondens by på utfordringer.  Men først og fremst byr denne årstiden på fine og varierte opplevelser.

Her er noen tips for et trygt og behagelig båtliv for dem som fortsatt har båten på sjøen. I praksis vil det si en båt der motoren ikke er konservert, og som er utstyrt med nødvendige hjelpemidler for å ferdes sikkert på sjøen.  I hovedsak ser vi for oss en typisk bobåt.

FUKTSAMLERE: Tømt båten for ting du bare bruker på sommeren, og ikke har brukt for på høsten. For eksempel sengetøy, dyner og puter, madrasser osv.

Generelt

  • Tøm båten for ting du bare bruker om sommeren, og ikke har brukt for på høsten. Dette gjelder særlig det som kan holde på fukt., for eksempel sengetøy, dyner og puter, bøker, madrasser og så videre.
  • Om det er fare for kuldegrader, må du ha på så mye varme at det ikke blir frost i båten, særlig med tanke på motoren. Bruk gjerne en godkjent frostvakt stilt på cirka fem grader.
  • Du bør å ha en luftavfukter i båten, satt opp slik at kondensvannet renner ut i avløp. Den innebygde beholderen vil raskt bli fylt opp. Det anbefales en avfukter med hygrostat. Den går bare når luftfuktigheten er høyere enn rundt 50%. Uten hygrostat vil avfukteren trekke strøm hele tiden. Rimelige avfukterne, basert på kompressorteknologi, fungerer veldig dårlig når det er kjølig. Det anbefales en avfukter basert på tørkerotorteknologi.
  • Ha ikke ferskvannstanken helt full om det er fare for frost. Når du er ferdig med båtturen, bør du tappe ned systemet, slik at det ikke står vann i ferskvannssystemet. Slå av ferskvannspumpen og åpne kranene litt. Dette gjelder spesielt for den delen av systemet som står ute, vanligvis dusj ved badeplattformen. Frost vil kunne sprenge slanger og dusjhode.
  • Du bør unngå å ha full septiktank. Ha gjerne litt frostvæske i tanken.
  • Om det er fare for langvarig frost, kan du ha litt frostvæske i slangene som går til kuleventiler ved skroggjennomføringer. Står det vann i stengt kuleventil kan den ellers bli frostsprengt.

FERSKVANN: Når du er ferdig med båtturen bør du tappe ned systemet, slik at det ikke står vann i ferskvannssystemet.

Motor og annet teknisk

  • Bestreb deg på å ha mest mulig full drivstofftank. I skiftende temperaturer oppstår det lett kondens i tanken. Problemet er mindre om tanken er fylt opp. Sjekk jevnlig vannutskilleren, eller monter en om du ikke har.
  • Mange foretar oljebytte om våren. Vår anbefaling er å bytte olje på høsten, slik at du har frisk olje på motoren gjennom høsten/vinteren.
  • Bruk frostvæske tilpasset temperatur. Sjekk dette i forhold til din motor.
  • Kjør motoren jevnlig gjennom høst/vinter. La den gå på tomgang en stund, uten belastning, dersom det er kaldt. Husk å sjekke at motoren får kjølevann.

NATUROPPLEVELSE: Du kan oppleve det spesielle lyset i vinterhalvåret. Korte dager gjør opplevelsene bare mer intense.

  • Kjør også dieselvarmeren jevnlig, helst minst hver 14. dag. En av de mest vanlige grunnene til at det oppstår feil på den, er at den «står seg i hjel». Dieselvarmeren er mer effektiv om du isolerer luftslangene.
  • Du bør vedlikeholdslade batteriene. I kaldt vær tappes batteriene mye raskere ned, og kapasiteten er mindre enn når det er varmt. Forbruket er høyere siden det er kaldere og mørkere. Dersom du har vanlige syrebatterier bør du jevnlig sjekke at det er nok vann på dem.
  • Alt utstyr som er montert utvendig på båten er ekstra utsatt for kondens, siden det ofte er skiftende temperaturer om høsten. Sjekk lanterner, og sett gjerne kontaktpunkter inn med syrefri vaselin og/eller kontaktspray. Siden mørket kommer raskt på vinteren, er det ekstra viktig at lanternene fungerer. Ha gjerne med en batteridrevet nødlanterne, og i alle fall en lykt.

ISOLASJON: Dieselvarmeren er mer effektiv om du isolerer luftslangene. Da slipper du å fyre for måkene.

Komfort og sikkerhet

  • For å ha det kjekt på sjøen, er det rett og slett en forutsetning at man holder varmen. En god dieselvarmer er en nødvendighet for et behagelig båtliv når det er kjølig. Det finnes fjernkontroll-systemer til de fleste dieselvarmere. Da kan du starte varmeren med smarttelefon hjemmefra noen timer før du skal ut i båten. Systemet gir deg også muligheter for å sjekke temperaturen i båten.
  • Ha gjerne en alternativ varmekilde, for eksempel en liten gassovn på butan.
  • Sørg for at du har med deg varm drikke på båttur. Enten at du har med deg termos eller at du har kokeutstyr i båten.
  • Sørg alltid for å ha med deg rikelig med varme klær og varmt fottøy. Begynner du først å fryse, er det ikke lenger hyggelig å være på tur. Bruk undertøy av ull. Ta høyde for at du kan få motorstopp eller oppleve andre problemer.
  • Bruk redningsvest hele tiden, også når du er på kaien. Utenfor sesongen kan det være det ikke er noen til å hjelpe deg om uhellet er ute. Vær ekstra nøye på å sjekke at vesten er i orden.
  • Sjekk at VHF er i orden, kall gjerne opp Kystradiostasjon for radiosjekk. Det er en ekstra trygghet å ha en vanntett, håndholdt VHF i tillegg til den fastmonterte. Repeter nødprosedyrer.
  • Vi anbefaler på det sterkeste en PLB, en personlig nødpeilesender. Burde være obligatorisk for alle som ferdes alene på sjøen, enten det nå er i motorbåt, seilbåt, robåt eller kajakk. Er liten og kan lett has med i en lomme eller festes på vesten. En PLB sender nødsignal med posisjon direkte til redningssentralen via satellitt. Det finnes et lignende system som sender nødmelding via AIS.
  • Fjellvettregelen om at du skal melde fra hvor du drar, er også aktuell på sjøen. Sørg for at noen vet hvor du er, og når du venter å være tilbake.

KOMMUNIKASJON: Skulle det oppstå et uhell når du er alene på fjorden utenfor sesongen, er det ekstra viktig å kunne påkalle hjelp. Det er en ekstra trygghet å ha en vanntett, håndholdt VHF i tillegg til den fastmonterte.